Vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeelle oman valinnan mukaan!

Sinulla on mahdollisuus valita, minkä ikäisenä eläkkeelle jäät. Mitä pidempään työskentelet, sitä paremman eläkkeen saat. Alarajan ylitettyäsi saat eläkkeeseesi normaalin karttuman lisäksi jokaiselta kuukaudelta 0,4 % lykkäyskorotusta. Jos et ole sopinut työnantajan kanssa työsuhteen jatkumisesta, työsuhteesi päättyy viimeistään yläikärajan kohdalla. Samassa iässä päättyy eläkkeen karttuminen.

Vuonna 1954 ja sitä ennen syntynyt voi jäädä eläkkeelle 63-68 -vuotiaana. 1955 ja sen jälkeen syntyneen eläkkeen alaikäraja, tavoite-eläkeikä ja yläikäraja määräytyvät syntymävuoden mukaan. Esimerkiksi vuonna 1958 syntynyt voi jäädä eläkkeelle valitsemanaan ajankohtana ikävuosien 64-69 välillä.

Eläkeikärajat syntymävuoden mukaan 

Vanhuuseläkeikä syntymävuoden mukaan

1965 ja sen jälkeen syntyneen eläkeikärajoista päätetään myöhemmin. Ala- ja yläraja ovat vähintään samalla tasolla kuin vuonna 1964 syntyneellä

Työeläkeotteessa on hyvin tarkka arvio eläkkeesi määrästä. Tätä tarkemmin eläkkeen määrä voidaan laskea vasta, kun olet hakenut eläkettä ja työnantaja on rekisteröinyt kaikki palkkasi verottajan ylläpitämään tulorekisteriin.

Tee itse arvio eläkkeen määrästä laskurilla!

Valitsemasi eläkeikä vaikuttaa huomattavasti eläkkeen suuruuteen. Jos siirryt eläkkeelle alarajaa myöhemmin, saat normaalin eläkekarttuman lisäksi lykkäyskorotusta 0,4 % jokaiselta lykkäyskuukaudelta. Lykkäyskorotusta ei voi saada työttömyysetuuden ajalta.

Arvioi eläkelaskurilla eläkeiän vaikutusta oman eläkkeesi määrään!

Lähetämme yli 60-vuotiaille keväisin työeläkeotteen, josta näet myös hyvin tarkan arvion eläkkeen määrästä.

Tavoite-eläkeikä: korotus = leikkaus

Tavoite-eläkeikä lasketaan jokaiselle ikäluokalle erikseen. Tavoite-eläkeiässä lykkäyskorotus on vähintään yhtä suuri kuin elinaikakertoimen aiheuttama leikkaus. Arvion tavoite-eläkeiästäsi löydät työeläkeotteelta 5 vuotta ennen alimman eläkeiän täyttymistä.

Yrittäjän vanhuuseläke

Yrittäjää koskevat samat ikärajat kuin työntekijääkin.

Voit jatkaa yritystoimintaa vanhuuseläkkeen rinnalla. YEL-vakuuttaminen ei kuitenkaan ole enää pakollista, kun olet siirtynyt lakisääteiselle vanhuuseläkkeelle. Halutessasi voit ottaa vapaaehtoisen vakuutuksen, josta kertyy lisää eläkettä.

Hae:
Vanhuuseläke

Työeläkeote:
eläkkeeni määrä

Osittainen varhennettu vanhuuseläke